Repülőnapok

Az új repülőtér első – nemzeti – tömegrendezvénye az átadást követő harmadik esztendőben valósult meg: 1953. június 28-án a Magyar Repülő Szövetség a Dolgozó Ifjúság Szövetsége fennállásának harmadik évfordulójára rendezett repülőnapot. A 200 000-es tömeg gazdag és látványos programot izgulhatott végig a „népi repülés” pilótáinak köszönhetően. Nem maradhatott el az aktuális „nagy vezér”, Rákosi Mátyás dicsőítése – az egyik motoros kötelék záróképként az RM monogramot kirajzolva húzott el a repülőtér fölött. Nagyközönség előtt nyilvánosan itt és ekkor mutatkoztak be először a légierőben 1951 óta szolgálatba állított gázturbinás vadászgépek, a MiG-15-ösök.

1954. július, repülőnap a Ferihegyi repülőtéren 2’42’’

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmarchívum Filmhíradók Online)

Nemzetközi Repülőnap

1962. július 29-én nemzetközi repülőnapot rendeztek Ferihegyen. A Budaörsön tartott II. Motoros Műrepülő-Világbajnokság záró eseményének a nemzetközi repülőtér adott otthont. A világbajnokság típusai és egy vitorlázó kötelék mellett megjelentek a légierő forgószárnyasai és MiG-gépei is.

1962. augusztus, Nemzetközi Repülőnap Ferihegyen 1’52’’

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmarchívum Filmhíradók Online)

A budaörsi verseny és a ferihegyi zárónap eseményei megjelentek postabélyegeken, plakátokon és a kor népszerű reklámhordozóján, gyufacímkéken is.

Az 1962-es repülőnap plakátja

(Forrás: MMKM Archívum)