Korbuly János (1893-1976)

Korbuly János már nagyon fiatalon érdeklődött a közlekedési eszközök iránt. 16 évesen, Kandó Kálmán hatására elhatározta, hogy megépíti egy villamoskocsi makettjét. Az 1:10 méretarányú, üzemképes, légfékes makett két év alatt készült el, s az idők viszontagságait a mai napig sértetlenül átvészelte. Korbuly János az apró alkatrészek precíziós megmunkálása során különböző gyakorlati ismereteket sajátított el, amelyeknek később nagy hasznát vette.

Korbuly János az első világháború során műszaki tisztként szolgált. 1916-tól a Flugzeugwerk Fischamend osztrák repülőgépgyár üzemvezetőjeként a Brandenburg típusú vadászrepülők gyártásával került kapcsolatba. Eközben rendszeresen hazajárt, s a József Királyi Műegyetemen elvégezte a gépészmérnök szakot, ahol 1918-ban diplomázott.

Egy évvel később csatlakozott Károly bátyjához, s belépett a csepeli Weiss Manfréd művekhez. Először az új közszükségleti termékek (edények, fürdőkádak, tűzhelyek stb.) gyártásának automatizálásán dolgozott.

1924-től a Weiss Manfréd személy- és tehergépkocsitípusainak fejlesztését irányította. Ebből fejlődött ki az Autó- és Traktorosztály, amelyet Korbuly János vezetett.  E részlegen leginkább katonai járműveket fejlesztettek, s gyártottak.

1944 nyarán Korbuly Károly súlyos betegséget követően elhunyt. Helyére Korbuly Jánost nevezték ki, aki Korbuly Károly fiával, Korbuly Lászlóval közösen a csepeli üzem működésének fenntartásán dolgozott.

Amint az Varga László A csepeli csoda című Weiss Manfréd üzemtörténeti könyvéből tudható, Korbuly János az 1945-ben szovjet igazgatás alá került gyárban is vezető maradhatott. Irányításával újraindult a vállalat termelése. 1946-ban azonban eltávolították a csepeli gyár éléről.

1947. januártól a Hofherr-Schrantz Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. műszaki igazgatójaként tevékenykedett. Az államosítást követően rövid ideig a Vörös Csillag Traktorgyár is alkalmazta, de az 1950-es évek tisztogatási hulláma őt is elérte.

Visszaemlékezése szerint 1956 őszén Csathó László, a Vörös Csillag Traktorgyár igazgatója hívta vissza. Korbuly részt vett a Rhorer Emil által irányított kollektíva munkájában, amelynek eredménye a nagy sikerű Dutra (Dumper + Traktor) traktor lett. „Ismeri a gépészet minden csínját-bínját, tele van új meg új elgondolásokkal, s addig nem nyugszik, míg meg nem találja, s keresztül nem viszi a legjobb megoldásokat” - állt egy róla szóló, 1958-ban kelt jellemzésben.Korbuly János 1963-ban Kossuth-díj aranyfokozatát kapta Rhorer Emillel megosztva.

A családi emlékezet szerint 1960-ban Csergő János ipari miniszter „most már kedvenc traktorprogramját megvalósította” felkiáltással áthelyezte a Ganz-Mávaghoz, ahol hat éven keresztül a mozdonygyárban a 12 hengeres motorok korszerűsítésén dolgozott.

A nyughatatlan alkotó még tíz évig otthon, a saját maga által épített esztergapadján fúrt-faragott. 1976. december 20-án hunyt el.

 

Iparvállalatok:

Weiss Manfréd Acél és Fémművei Rt

Vörös Csillag Traktorgyár

 • 1:10 méretarányú, üzemképes, légfékes villamosmakett, amelyet Korbuly János saját tervei alapján 1909-1911. között készített.
 • Korbuly János saját készítésű esztergapadja, amelyet otthoni műhelyében használt.
 • Korbuly János Kossuth díj oklevele

  Dátum: 1963

 • Korbuly János és felesége

  Dátum:

 • Korbuly János

  Dátum:

 • Korbuly Jánosné egy Weiss Manfréd gépkocsi előtt a csepeli gyártelepen

  Dátum: 1926

 • Korbuly Jánosné és gyermekei, Judit, Károly és Pál

  Dátum: 1926

 • Korbuly János és unokája, háttérben UE-28 traktor

  Dátum:

 • Korbuly János Lancia Ardea autója

  Dátum: kb. 1940

 • Korbuly János

  Dátum: 1925

 • Korbuly János

  Dátum: kb. 1918

 • A Korbuly család Olaszországban. Ülnek: Korbuly Sándor, László és Károly. Állnak: Korbuly József és János

  Dátum: 1912

 • Korbuly János eljegyzési képe

  Dátum: 1919

 • Korbuly József gyermekei az első világháború előtt. Balról jobbra: Korbuly Sándor, ifjabb József, Károly és János. Ülnek: Ilona és Mária
 • Dutra D4KA, előtérben Korbuly János és Rohrer Emil

  Dátum:

Források:

- Korbuly Pál: Korbuly János (kézirat)

- Korbuly János visszaemlékezése

- Vezető posztot is betölthetnek... Népszabadság, 1958. március 16 (64),  p. 4